Månadsarkiv: december 2017

God Jul, Yule, Midvintersolstånd, Gott slut, Gott nytt år!

Midvintertid begynner vid solståndet, tidpunkten för det största symboliska mörkret över vår hemisfär. Detta föder ljusets barn, ty mörkret har icke överkommit det.

Snart nalkas julens afton, då de alkemiska serierna går på högvarv på tv:n. Genom Kalle Ankas julafton lär vi oss de alkemiska hemligheterna. Robin Hood är opusets merkur som utmanar arkonternas makter och stjäl elden och guldets frö till mänsklighetens förkovran.

Piff och Puff som klättrar upp och ned längs Livets träd, som den vattniga elden och det eldiga vattnet som besten (Pluto) försöker fånga, men som av Musse Pigg (stenen) möts av empati och kärlek.
Askungen är den svärtade Sophia i nigredofasen som drömmer om pleromans eviga bal och genomför sin dröm genom den högre skyddande ängeln (den goda fen).
Snövit vars processer med de sju dvärgarna (vilka symboliserar de sju  metallerna) genomlyser den vita albedodfasen och vars kyss med sina röda läppar mot prinsens, förebådar den kommande röda föreningen.
Den alkemiska konungen och drottningen uppenbaras genom Lady & Lufsen, vars förening möjliggörs genom de italienska mästeralkemisterna.
Vi sträcker oss bortom Kalle Anka när vi låter Guldlock gestalta det gula citrinitasarbetet med bestarna och slutligen Rödluvan visa oss med sin röda cape in i rubedos fas.
Och vem kan inte tänka på Rosenkorsets mysterier när tjuren Ferdinand insuper rosornas dagg och kärleksfullt slickar sin motståndares hjärta…
Sist men inte minst vår moderna tids frälsare och röde konung – Jultomten som de vises sten med all sin kärlek och med säcken full av guld visar vägen mot Karl Bertil Jonssons julafton, där guldet sprids till de som aldrig annars får ta del av det.

Sophia som initiatrix
När vi vaknar upp första dagen på det nya året och traditionellt sätter på riddarfilmen Ivanhoe, undvik då för all del den version som sänds på TV3 (1982 års version). Leta istället upp 1952 års version med Robert och Elizabeth Taylor, där hjältarna är hjältar, kvinnorna är skarpa, dialogen är underbar, och storyn följer den röda tråden. Ivanhoe är den merkuriala agenten som genom Sophias döttrar lyckas frige och återbörda den förlorade konungen Arthur – de vises sten – som kommer ridandes med Templets riddare för att bringa fred över England.

God Jul, Yule, Midvintersolstånd, Gott slut, Gott nytt år!